CONTEMPORARY DESIGN …

The renovated apartment is located in the Gothic quarter of beautiful Barcelona and is designed by YLAB arquitectos based in Spain. Photos 1-18 : by Jordi Canosa and Photos 19 -22 by Ciro Frank  Schiappa.

CONTEMPORARY DESIGN APARTMENT

contemporary apartment
Dinning area.
contemporary design interiors
Kitchen.
contemporary design apartment Barcelona
Bathroom.
contemporary interiors
Bathroom.

By YLAB :

The project consists of the renovation of a 130m2 apartment with a terrace, located in the heart of Barcelona’s Gothic Quarter, in a catalogued building located behind the City Hall.The original space is composed of a sequence of bright and spacious rooms connected by large arched openings, with balconies along the façade and an inner courtyard. Original features are maintained such as traditional Catalan ceilings with wooden beams and vaulted arches, as well as exterior carpentry with wooden shutters.The project is based on a reinterpretation of the existing spatial structure of different rooms with differentiated uses and atmospheres, redefining the assigned uses and functions and creating new spatial and visual connections without allowing the traditional elements to predominate. The aim is to create a peaceful environment which allows its young owner privacy and a work place, while creating a social meeting place for meals and parties.

CONTEMPORARY INTERIORS
Living room .
design apartment barcelona
Living room.
contemporary bedroom
Bedroom.
contemporary
Living room.
 CONTEMPORARY INTERIORS
Living room.
contemporary kitchen
contemporary kitchen
modern apartment
dinning

We find two areas, one open and social and the other one private: the first is comprised of the sequence of entrance hall, kitchen and living room, while the second consists of the bedroom suite. The kitchen-dining room, a spacious and clean space, warm and elegant, recalls the old clubs and cafes. The ceiling and longitudinal wall, which begins in the entrance vestibule, are paneled with tinted pine wood slats, assembled by hand.  The paneling integrates much of the kitchen furniture and auxiliary spaces, simplifying the geometry of the kitchen space.  The low kitchen furniture is finished, along with the dining table, in bronze metal panel, with a large lid that allows the countertop to be covered. The hanging lamp with its metallic reflection, in gold leaf and Swarovski crystals, contrasts with the warm wood finish. At the back, a division of dark grey glass separates a small guest bedroom from the rest of the space.

The living room is located in the center of the apartment and communicates the rooms with each other. Because of its size and position, it is conceived as a perfect white frame where the furniture, modular and free-standing, can be configured according to the occasion. To achieve this frame the existing walls are rectified, the arched openings are recovered matching the original symmetry, and all the wood carpentry is replaced without losing its original essence.
The master bedroom is simple and introverted, linked with the bathroom through a corridor. Since this is the only bathroom, the doors were re-defined so that the axis corridor-bath could be part of both the bedroom and the living room. The bedroom and corridor furniture are finished in white lacquer integrating the wardrobe and extra storage.

The bathroom is a place of relaxation, intimate and sensual, oriented towards the courtyard garden. The walls are paneled entirely in phenolic board with a high-gloss finish, concealing the storage and perimeter led lighting fixtures. All bathroom fittings are free standing and rounded to enhance the feeling of spaciousness. The shower area and the toilet are hidden behind a translucent glass.

The continuous concrete paving, the walls and new wooden carpentry, all in ivory white, are common elements all through the house, giving light and serving as a common thread throughout the different spaces.
For more projects by YLAB visit www.ylab.es
http://www.facebook.com/YLAB.arquitectos
Photo: Jordi Canosa / Ciro Frank Schiappawww.jordicanosa.com /www.cirofrankschiappa.com

ENJOY!

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. anaslense says:

    So simple, so clean! I love it!

    1. archizar says:

      Yes it is , congratulations to the architects.

  2. agoodehouse says:

    This home is stunning! You have some amazing photos on your blog…it’s been fun looking through. I love this home in particular. The wood ceilings, the pocket doors, that incredible dining area, the lighting in the steel beams and those amazing doorways. It’s so polished and perfect. Thanks for “liking” my post “secret doors”.
    -Stacey

    1. archizar says:

      Thank you very much for your nice words!
      Cheers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s