GLASS HOUSE …

Gorgeous modern glass house design by English  based firm, The Manser practice architects.

modern house
Glass house by The Manser practice Architects. Image © Morley von Sternberg.

Curved wall covered with glass mosaic tiles.

modern house
Glass house by The Manser practice Architects. Image © Morley von Sternberg.
modern house
Glass house by The Manser practice Architects. Image © Morley von Sternberg.
modern house
Glass house by The Manser practice Architects. Image © Morley von Sternberg.

About Thompson House by Manser practice Architects : The Clients brief was for their weekend and holiday house, a compact 1960’s bungalow, to be enlarged, giving more living accommodation and enhancing the views of the sea to the north and west. Maintaining the private/secret nature of the site was also a requirement.

modern house
Glass house by The Manser practice Architects. Image © Morley von Sternberg.
modern house
Glass house by The Manser practice Architects. Image © Morley von Sternberg.
modern house
Glass house by The Manser practice Architects. Image © Morley von Sternberg.
modern house
Glass house by The Manser practice Architects. Image © Morley von Sternberg.

modern house
Drawings of glass house © The Manser practice Architects.
modern house
Drawings of glass house © The Manser practice Architects.

An initial proposal to simply add a glass pavilion living room to the existing house appeared to fulfil the brief.  Keeping the house single storey kept the building low enough not to have a view of nearby houses but adding the new space to the north of the existing house located the main living space in a position with a more commanding view over the woods below to the Solent beyond.

As the design developed however it became obvious that the size and standard of the new extension would only serve to exaggerate the cramped and substandard nature of the existing house. A decision was taken in favour of wholesale redevelopment; maintaining the concept of the initial proposal but ensuring that the completed project had a coherence and consistency of quality.

The house is approached from a generally suburban and unremarkable road down gravel drive through a wood.  The initial view of the house is deliberately unclear.  A long sinuous reflective black wall sitting amongst the trees conceals the presence of the house and beyond.  Views of the sea are also only hinted at with glimpses.

On entering the house through a huge rough sawn timber door the visitor is lead along a broad sweeping curved corridor down which the main living space, the internal and external living areas and the stunning views beyond slowly become apparent.  The utter and apparently almost structure-less, transparency of the living area is offset by the timber clad density of the bedroom block the two sections being held together by the black screen wall running north south on the east side of the house.  Bedrooms generally have corner locations with micro views within the property but the main living space with terraces both to the north and south has long views to the north and west.

The walls are white throughout and light is often admitted from roof lights, ensuring well lit and clear spaces. Likewise, the timber shutters in the bedroom block allow for differing levels of lighting and privacy, depending on the wishes of the user.In the pavilion, glare is countered by the deep overhangs of the roof, ensuring that the space is evenly lit and easier to comprehend in sunny weather, whilst being very well lit in overcast conditions.Rebuilding rather than extending also allowed the whole house to be designed in a more sustainable level than the existing property.

The building is heated using a ground source heat pump running off a series of 40m bore holes.  The heat pump also provides the hot water and heating to the swimming pool and in summer provides cooling to the floors: – replenishing the borehole in the process.

Rainwater is harvested for flushing WCs and for external taps.  Solar heating for hot water was considered but rejected as there were operational problems on a property which in only used intermittently.  Similarly a wind turbine was rejected for a number of reasons, including planning, wind profile, and pay back time.

The main bedroom block and all external walls are constructed using 280mm thick lightweight clay honeycombe ‘Zeigler’ blocks giving very high levels of insulation whilst the glazed pavilion has deep overhangs ensuring that solar gain is used to best advantage during winter months but avoided during the summer.  The dark living room floor also absorbs solar gain reducing the load in the underfloor heating.  The project took 14 months on site, and was occupied in January 2008.

For more architecture by The Manser practice architects visit : http://www.manser.co.uk/

ENJOY!

Advertisements

4 Comments Add yours

  1. Anna says:

    Remarkable choice !

  2. Stacey@agoodehouse says:

    This is really beautiful. This type of architecture demands a beautiful view, doesn’t it. I think you would have to have the perfect lot to build a structure like this. Pretty awesome.

    1. archizar says:

      We agree a glass house needs plenty of space for privacy and nice views ! Really glad you liked it !
      Best regards …

  3. nofosu says:

    That house looks amazing!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s