CASA AMALIA….

on

Casa Amalia is a private detached house redevelopment located in  Es Caló des Mort, Formentera in Spain. The house is designed by  Architect Marià Castelló Martínez  based in Spain. We love the simple white volumes and all white interiors. Really beautiful and relaxing architecture.

Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.

Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by  Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.
Minimal architecture
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez.. Photography : Estudi EPDSE.
White modern house
Casa Amalia by Marià Castelló Martínez. Photography : Estudi EPDSE.

Description of the project by the architect Marià Castelló Martínez:

Casa Amalia is located in the area known as “Es Ram” near Es Caló des Mort, on the southern coast of Formentera island. This is a small plot of 2000 m2 with very developed pines with moderate slope to the south and to the best visual: Migjorn beach and the cliffs of Cap de Barbaria in the background.

The briefing was to amend an existing building of 143 m2, constructed in at least two phases between 1970 and 1990, to adapt it to the new functional program posed by the property.

Since the urban classification of the parcel on which the house is situated has very restrictive parameters, the project could not alter the built area or existing volume.

Before the intervention the construction had a highly fragmented plant, unclear in the program management and presented areas of relationship quite introverted, with little relation to the splendid natural environment that surrounds it.

The reform carried out between 2008 and 2010 has carved into the existing mass to get the new program looking for fluidity between spaces, as well as refinine the surface bound itself to get the austerity look of the island’s local architecture with a contemporary language.

Downstairs can be found the unified relational spaces (living room – kitchen – dining room), the master bedroom with its correspondants dressing room and bathroom, and a multipurpose room with access to the storage and service areas. On the first floor there is a second double bedroom with bathroom and a terrace with wonderful views.

The main volumetrical intervention has been to rethink the way  the building contacts with the ground. That is, transform the given set of steps and different floors without any harmony, into a platform that embraces one side of the building, protecting it from the water runoff, and on the other side separates the house from the natural terrain giving shape to the terraces-viewpoint.

In order to achieve greater harmony and mix the original substrate with the new work, a limited palette of materials has been used. This are essentially a capri limestone pavement, gypsum in partitions, ceilings and vertical walls remaining, water-resistant MDF board laquered in white for custom made furniture, synthetic quartz plates in white and transparent laminated glass in the bathrooms, and natural sandstone for individual pieces.

Most of the furniture was custom made to achieve a better conciliation with the architecture. The rest consists on pieces from different periods like original Thonet chairs or the Na Xamena couch from Gandia Blasco.

For more information about  Marià Castelló architecture we recommend you to visit : www.m-ar.net

ENJOY!

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. cenario3d says:

    I really love this house. The purity and simplicity of the forms, openings and rooms is so visually sophisticated. Less is more! Congrats for the nice post.

    Christian Miranda

    1. archizar says:

      This is so true, we like also this house a loooot…
      Thank you for your nice words ..
      All the best
      archizar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s