Architecture

GLASS PAVILION …

Myra Vale  house is designed by Katon Redgen Mathieson (KRM) design firm, based in Sydney. The glass pavilion is set on a five acres land in the NSW Southern Highlands, with beautiful views of rolling hills and a nearby reservoir.  The interior terrazzo floors of the house extend in the outdoor terraces. The house overlooks a contemporary garden with a small purpose made lake and a 15 meter lap pool set amongst trees.

Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira

Lovely are the contrast of black steel columns and white walls , the terazzo floor, the wooden wall with the fireplace, a selection of  mid-century modern pieces as  Saarinen’s  tulip side and dining tables, Mies van de Rohe day bed, and on the terrace the beautiful Bertoia diamond chairs.

glass pavillion
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira
Myra Vale by KRM, photo credit Romello Pereira

ENJOY!

WHITE MODERN VILLA ..

Villa V in T , is a beautiful modern home located in Belgium and designed by Beel & Achtergael Architects.

minimal design villa
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin
minimal design villa
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin
MINIMAL DESIGN VILLA IN BELGIUM
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin
minimal design villa
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin

From Beel & Achtergael Architects, about Villa V.

The client wanted a house where he could relax in calm and privacy among his family and friends and enjoy his extensive art collection.

The site for the building is on a mixed vernacular residential / light industrial street close to the clients companies offices. While the general surroundings at the rear of the plot are agricultural and offer a quiet perspective, there is considerable traffic at the front.

In this project we therefore tried to create “a little world on its own” by arranging all dwelling quarters on the ground floor in a U-shape around an open air courtyard. On the inside of this shape a continuous glass wall opens the generous circulation and living rooms to this “heart”, the social core of the house. Designed for easy living, it is here that guests are invited to enjoy the light, space and art. To the outside the walls of the building are mostly closed however: smooth surfaces of white plasterwork, only sparsely punctuated with large windows where needed for the more intimate rooms that cradle the transparent inner space. The first floor is reserved for business and recreational seclusion: discrete volumes house an office and a media room and give shape to the silhouette of the house, their distinct windows catching north light and looking across the surrounding fields.

MINIMAL DESIGN HOME
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin
minimal house
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin
minimal design home
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin
minimal design home
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin
minimal design home
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin
minimal design home
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin
minimal villa
Villa V in T designed by Beel & Achtergael Architects, photo © Filip Dujardin

B&A_VVT_drawing_section west-east

B&A_VVT_drawing_section north-south

B&A VVT drawing plan site

B&A VVT drawing plan 0

B&A VVT drawing plan -1

B&A VVT drawing elevation west

B&A VVT drawing elevation south

B&A VVT drawing elevation north

B&A VVT drawing elevation east

Project data

Date: 2006-2009

Location: T, Belgium

Team: Stéphane Beel, Lieven Achtergael, Axel Cayman (project leader), Luce Beeckmans, Tine Bulckaen, Bram Seghers

Landscape: Bureau voor Buitenruimten

Structural engineer: VK Engineering

Mechanical and Electrical Engineering: Studieubreau Boydens

Photography: Filip Dujardin

ENJOY!

POETIC ARCHITECTURE …

The AIBS  house is a sample of modernism , hanging  on a cliff  in  coastal Spain  designed by the Belgian architect  Bruno Erpicum of L’atelier  d’Architecture Bruno Erpicum & Partners.  The architect has succeeded to create a continuity between the inside and outside and has managed to bring the building in its natural habitat.

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. Becky J. says:

    Thanks for visiting carefreecomposition!
    Your posts are stunning…I’ll be back 🙂

    1. archizar says:

      Thank you SO MUCH and we are very glad to hear that you like us!
      Cheers!

  2. aninsanegirl says:

    awesome views and awesome buildings…. i really liked all the pics…. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s